Over ons

Over ons?


Wij zijn Els en Guy en hebben het geluk op een stukje boerderij te mogen wonen...  Nu de kinderen op eigen benen staan zijn onze trouwe huisgenoten, onze paarden en honden de centrale gasten in hotel mama.


Dank zij onze boerderij hadden we plaats voor het verblijf van paarden, en werd onze interesse in paarden gewekt...Velen weten dat we paarden hebben waarmee we vaak op stap zijn, maar weinig weten dat het ons niet enkel om paardrijden draait.

We zijn reeds jaren geboeid door de communicatie mogelijkheden die in het vakjargon Horsemanship genoemd wordt.

Hidden Wisdom waarvoor wij de halve wereld zijn rondgereisd op zoek naar iconen en wijsheden in de paardenwereld tijdens vele clinic's en opleidingen.

Boegbeelden als Ray Hunt, Tom Dorrance, Buck Branneman, Jeff Sanders, Alex Zell , Margreet Bouwmeester inspireren ons dagelijks in de omgang met onze paarden.


Jullie doen Western ? Het antwoord is nee.

Wij vinden steeds onze waarheden tussen de verschillende strekkingen in verschillende culturen die dagelijks leven met paarden. Boeiend.

Of wij het nu hebben over freestylen, academische rijkunst, reining, western of welke andere stroming dan ook, de communicatie met het paard blijft voor ons altijd het eerste uitgangspunt in omgang met je paard.


Horsemanship,hidden wisdom.


Het paard is een eenduidig, holistisch vluchtdier dat in een kudde overleeft dank zij hun verfijnde onderlinge communicatie. Vluchten of dreigen wordt in een seconde beslist door de leider en ieder paard weet wat hem of haar te doen staat als prooidier.

Ook gedomesticeerde paarden behouden dit instinct voor een groot stuk.


Wie de communicatie taal van paarden begrijpt, ziet vaak in een vroeg stadium wanneer een paard stress opbouwt. Hierdoor is het mogelijk om met weinig ondersteuning het paard te kunnen helpen. Moeilijke paarden  zijn vaak angstige paarden die met geduld en vertrouwen geholpen kunnen worden in dergelijke stress momenten die wij als mens gevaarlijk vinden. Paarden kunnen vaak jaren lang in een slechte ervaringen vervallen als een automatisch terugkomend patroon.

Wanneer jeiets van een paard gedaan wil krijgen, zal je heel eenduidig moeten zijn in jouw communicatie naar het dier.


Het paard is steeds op zoek naar een goede leider die zijn omgeving als veilig of onveilig kan laten aanvoelen. Bij afwezigheid van leiderschap zal het paard vaak zelf deze rol zelf overnemen tot ergernis van de mens. Het paard is daardoor de boodschapper van onze gevoelens. Zij kunnen ons verlossen van de innerlijke spanningen die ons voortdurend verplichten om het verleden en de toekomst over alles en nog wat  te beoordelen in onze huidige samenleving.