bodemmatras

Door de jaren heen hebben we steeds meer aandacht voor de omgeving waarin onze paarden leven. Onze eerste doelstelling blijft dan het welzijn van onze paarden. Ons concept is meer dan gewoon een stal , een paddock en een mesthoop. Wij zijn steeds op zoek naar het beste voor onze paarden en volgens ons is het volgend verhaal een goed voorbeeld…


Geruime tijd zochten wij naar een betere bodembedekking voor de schuilplaatsen van onze paarden. Al jaren gebruikten we vlaslemen. Toch ging onze voorkeur reeds lang uit naar bodembedekking die geen verzameling is van mest en urine waar de paarden in staan of liggen. Vooral in de winter is de vochtige ondergrond van het stalbed vaak aanleiding tot hoef- en voet problemen. In de zomer is de ondergrond dan weer stofferig en nadelig voor paarden die gevoelig zijn aan stof allergieën en merk je dat er veel vliegen zijn in de schuilplaats. Daar bovenop is het dagelijkse onderhoud van de traditionele bodembedekking zoals stro of vlaslemen heel arbeidsintensief.

Na een experiment van ongeveer 2 jaar hebben we uiteindelijk een antwoord gevonden op deze problematiek, DE bodemmatras (niet te verwarren met een stalmat).

Een bodemmatras is niet gebruikelijk in de paardenwereld. Je ziet wel vaak rubberen matten op de vloer. Enkel, de antislip eigenschap is vaak de oorzaak van onnodige spanningen op de gewrichten van de paarden wanneer ze op de matten rond lopen of een korte wending maken. Deze matten zijn goed in een wasplaats.

Onze eerste bodemmatrassen hadden we een 2 tal jaar terug zelf in elkaar gebouwd, een doe-het -zelf versie met een te korte levensduur want deze was niet slijtvast.

De voordelen waren wel al snel duidelijk. De zoektocht naar een duurzamere uitvoering leidde ons uiteindelijk naar materialen die al jaren gebruikt worden voor matrassen in rundvee stallen.

De matras bestaat uit een 5 cm dikke foam platen die ingepakt worden in een folie voor bescherming tegen vocht. Daarna wordt een toplaag uit rubber met een dikte van 8 mm geplaatst. Alle zijkanten van de mat worden aan de bodem bevestigd met latten bestaande uit glasvezel.

De rubber als toplaag is zeer belangrijk voor de flexibiliteit. Ook de textuur van de toplaag moet voldoen aan bepaalde vooropgestelde verwachtingen.

De positie en de grootte van deze matras is afhankelijk van de helling van de vloer, de totale ruimte van de stal en/of het een stal is zonder of met uitloopmogelijkheid. Het is dus vaak niet noodzakelijk en zelfs niet aan te raden om de volledige vloer te voorzien van een matras.

Het grootste voordeel van de matras is de grote schokdempende eigenschap van de foam platen. Het ligcomfort van een zachte grasweide wordt dus hiermee perfect nagebootst.

Paarden krijgen de meeste druk op hun knieën als ze willen gaan liggen. Als die druk pijn veroorzaakt, blijven ze liever staan. Het natuurlijke gedrag wordt hierdoor echter negatief beïnvloed. De foam platen hebben buiten de schok dempende eigenschap nog eens een isolerende eigenschap . Vooral in de winterperioden is dit een plus punt als de eventuele winterpaddocks , uitloop of zandpaddocks er te nat of bevroren bij liggen en andere ligmogelijkheden voor de paarden ontbreken.

Buiten het hoger ligcomfort en een gezondere omgeving voor de paarden hebben deze matten nog een andere groot voordeel. Er is geen bodembedekking meer nodig indien de vloer over een voldoende helling of afloop beschikt voor de afvoer van de urine naar buiten. Zelf indien er geen afloop is kan een zeer beperkte hoeveelheid vlaslemen al in staan voor de opvang van urinelozing.

Deze verandering van stalverzorging vraagt wel een aanpassing zowel voor de mens en het paard. Het beeld van een stal met veel stro of andere bodembedekking voelt veel beter aan, meer cosy dan een naakte stalmatras. Enkel, de voordelen zijn voor het paard wel belangrijker dan ons eigen antropomorfisme.

Uit ervaring hebben we geleerd dat paarden onmiddellijk na de plaatsing van een stalmatras in een in - en uitloop stal nog evenveel in hun stal mesten of urineren.

Door de tijd zal daar verandering inkomen, op voorwaarde dat de matras dagelijks vrij gemaakt wordt en vrij blijft .

Wat het urineren betreft ; de vroegere zacht aanvoelende ondergrond bestaat nu uit een matras en blijft dus in het begin uitnodigen tot plassen. Stilaan zullen de paarden merken dat de zachte ondergrond geen anti-spat eigenschap meer heeft  als voorheen. De paarden zullen met tijd steeds meer gebruik maken van een andere zachtere ondergrond buiten hun stal.

Voor het mesten is de wijziging van het gedrag minder en blijven de paarden zowel op, naast of buiten de stal mesten. Feit is wel dat het onderhoud van deze matras minder intensief is dan voorheen, omdat er enkel mest dient opgeruimd te worden (zonder extra bodembedekking).  Het onderhoud van de bodem is niet alleen tijdbesparend, het brengt ook een kleinere volume mest met zich mee.

De paarden liggen dus vaker op een zachte urinevrije, droge en isolerende ondergrond die schok dempend is. Wij zien onze paarden nu meer liggend genieten dan vroeger.

Voor ons blijft dit zeker een meerwaarde in de holistische benadering naar onze paarden.

Els en Guy