Bodemmatras

Door de jaren heen hebben we steeds meer aandacht voor de omgeving waarin onze paarden leven. Onze eerste doelstelling blijft dan het welzijn van onze paarden. Ons concept is meer dan gewoon een stal , een paddock en een mesthoop. Wij zijn steeds opzoek naar het beste voor onze paarden en volgens ons is het volgend verhaal terug een goed voorbeeld…


Sinds 2 jaar zochten wij naar een betere bodembedekking voor de schuilplaatsen van onze paarden. Al jaren gebruiken we vlaslemen maar onze voorkeur gaat reeds lang uit naar bodembedekking die geen verzameling is van mest en urine waarin de paarden in staan of liggen. Vooral in de winter is de vochtige ondergrond van het stalbed vaak aanleiding tot hoef- en voet problemen. In de zomer is de ondergrond dan weer stofferig en nadelig voor paarden die gevoelig zijn aan stof allergieën en merk je zeker op dat er veel vliegen zijn in de schuilplaats. Daar bovenop is het dagelijkse onderhoud van de traditionele bodembedekking zoals stro of vlaslemen vrij arbeidsintensief.

Na een experiment van ongeveer 2 jaar hebben we uiteindelijk een antwoord gevonden op deze problematiek, namelijk een bodemmatras niet te verwarren met een stalmat.

Een bodemmatras is niet gebruikelijk in de paardenwereld. Je ziet wel vaak rubberen matten op de vloer maar de antislip eigenschap is oorzaak voor onnodige spanningen op de gewrichten van de paarden wanneer ze in de stal op de matten rond lopen. Deze matten zijn zeker goed in een wasplaats.

Onze eerste bodemmatrassen hadden we een 2 tal jaar terug zelf in elkaar gebouwd. Zeg maar  een doe-het -zelf versie met helaas een korte levensduur want deze was niet slijtvast.

De voordelen waren toen al snel duidelijk. De zoektocht naar een duurzamere uitvoering leidde ons uiteindelijk naar materialen die al jaren gebruikt worden voor matten in rundvee stallen.

De matras bestaat uit een 5 cm dikke foam platen die ingepakt worden in een folie voor bescherming tegen vocht. Daarna wordt een toplaag uit rubber met een dikte van 8 mm geplaatst. Alle zijkanten van de mat worden dan aan de bodem bevestigd met latten uit glasvezel.

De rubber als toplaag is zeer belangrijk voor de flexibiliteit maar ook de textuur van de toplaag moet voldoen aan bepaalde vooropgestelde verwachtingen.

De positie en de grootte van deze mat is afhankelijk van de helling van de vloer, de totale ruimte van de stal en of het een stal is zonder of met uitloopmogelijkheid. Het is dus vaak niet noodzakelijk en zelf niet aan te raden om de volledige vloer te voorzien van een matras.

Het grootste voordeel van de matras is de schok dempende eigenschap van de foam platen. Het ligcomfort van een zachte grasweide wordt dus hiermee gerealiseerd.

Paarden krijgen de meeste druk op hun knieën als ze willen gaan liggen. Als die druk pijn veroorzaakt blijven ze liever staan. Het natuurlijke gedrag wordt hierdoor echter negatief beïnvloed. De foam platen hebben buiten de schok dempende eigenschap nog eens een isolerende eigenschap . Vooral in de winterperioden is dit een plus punt als de eventuele winterpaddocks , uitloop of zandpaddocks er te nat of bevroren bij liggen en alle ligmogelijkheden voor de paarden ontbreken.

Buiten het hoger ligcomfort en een gezondere omgeving voor de paarden hebben deze matten nog andere groot voordeel, er is geen bodembedekking meer nodig indien de vloer over een voldoende helling of afloop beschikt voor de afvoer van de urine naar buiten. Zelf indien er geen afloop is kan een zeer beperkte hoeveelheid vlaslemen al in staan voor de opvang.

Deze verandering van stalverzorging vraagt wel een aanpassing zowel voor de mens en het paard vandaar ook het beeld dat een stal met veel stro of andere bodembedekking veel beter aanvoelt dan een stalmatras maar de voordelen zijn voor het paard wel belangrijker.

Uit ervaring hebben we geleerd dat paarden na de plaatsing van een stalmatras in een in - en uitloop stal nog steeds evenveel in hun stal mesten of urineren.

Door de tijd zal daar verandering inkomen maar alleen op voorwaarde dat de mat dagelijks vrij gemaakt wordt en ook vrij blijft .

Wat het urineren betreft ; de vroegere zacht aanvoelende ondergrond bestaat nu uit een matras en blijft dus in het begin uitnodigingen tot plassen maar stilaan zullen de paarden snel merken dat de zachte ondergrond geen anti spat eigenschap meer heeft  als voorheen. De paarden zullen dan ook steeds meer gebruik maken van een andere zachtere ondergrond buiten hun stal.

Voor het mesten is de wijziging van het gedrag minder en blijven de paarden zowel op, naast of buiten de stal mesten. Feit is wel dat het onderhoud van deze matras minder intensiever is dan voorheen omdat er enkel mest opgeruimd moet worden zonder bodembedekking  Het onderhoud van de bodem is niet alleen tijdbesparend maar ook brengt een ook een kleinere volume mest met zich mee.

Besluit de paarden liggen dus vaker op een zachte mest- en urine vrije droge ondergrond die nog eens isolerende en schok dempend is. Wij zien dan ook onze paarden meer liggen dan vroeger.

Voor ons een meerwaarde in de holistische benadering naar onze paarden.

Els en Guy